Vinný lístek

Vinný lístek

 

PROQIN MATTHIAS Pinot Chardonnay Sekt

BRUT, KLASICKÁ METODA – MÉTHODE CLASSIQUE                                        500,-     

Vlajková loď PROQINU! Skutečně klasické šumivé víno z bratrské kombinace odrůd Pinot Blanc a Chardonnay vyráběné ručně metodou kvašením v láhvi.

Elegantní a komplexní vůně s tóny vanilky. Svěží, krémově hladká odrůdově charakteristická chuť s ovocnou sladkostí v kombinaci s dostatečnou kyselinkou. Objevují se zde doteky medu, vyzrálých hroznů a broskví.

Vynikající jako aperitiv pro přátele při každé příležitosti, výborně se hodí ke snídani, např. s míchanými vajíčky nebo omeletou. Víno doporučujeme podávat při teplotě 5-7 °C.

Ocenění: 100 nejlepších vín ČR 2015 – Salon vín ČR; Světový šampion Mezinárodní soutěže klasických šumivých vín a champagne pod garancí OIV - Krym 2013; Stříbrná medaile Národní soutěž vín ČR

PROQIN PETRONILLA Muscat Cuvée Sekt

Demi Sec, TRADIČNÍ METODA – MÉTHODE TRADITIONELL                          260,-

 

Základní cuvée je tvořeno z Muškátu moravského, je lehké, s nízkým obsahem alkoholu a polosladkou chutí. Vyvážená plná vůně i chuť muškátového květu a vanilky.

Nejlépe se snoubí s lehkými předkrmy z paštik, harmonicky ladí k těstovinám se smetanovou omáčkou a k lehkým dezertům, např. palačinkám s tvarohem a sypaným perníkem. Víno doporučujeme podávat při teplotě 5-7 °C

 

 

KOLBY Cuvée bílé

Jakostní, suché 2013  Veltlínské zelené  & Ryzlink rýnský & Pinot Blanc       160,-/42,-2dc

 

 Cuvée odrůd veltlínské zelené, ryzlink rýnský a rulandské bílé. Slámové barvy,ve vůni žlutý meloun, mango. Chuť je harmonická, kulatější, s pikantní kyselinou, minerální,

v dochuti po veltlínu kořenité.

 

Cuvée s nazrálou vůní a svěží a harmonickou chutí doporučujeme jako aperitiv,

k nejrůznějším sýrovým kanapkám, či tartarům z lososa a krevetovým koktejlům.

Víno doporučujeme podávat při teplotě 8-11 °C.


 

PROQIN Pinot Gris – Rulandské šedé

pozdní sběr, suché 2013                                                                                             330,-

 

        Gastronomické víno, které potvrdilo svůj potenciál zařazením v menu Grand Restaurant Festival 2014

Elegantní vůně zralých hroznů i kompotovaného jádrového ovoce, v chuti s vysokou extraktivností a nezaměnitelným projevem přezrálých plodů žlutého ovoce.

Doporučujeme k rybám, hustým polévkám se smetanovým základem, rizotu, těstovinám se smetanovými omáčkami a kuřecímu masu. Víno doporučujeme podávat při teplotě 8-11 °C.

 

 

 KOLBY Sauvignon Blanc, výběr z hroznů

polosuché 2013                                                                                                              360,-

 

Sauvignon světlezelené barvy s výraznou vůní černého rybízu. Chuť je plná, letní, ovocná, dochuť dlouhá, rozeznáme angrešt či stejně jako ve vůni černý rybíz.

 

Tento aromaticky bohatý sauvignon doporučujeme podávat k pikantním pokrmům thajské

 kuchyně či k japonskému sushi. Víno doporučujeme podávat při teplotě 8-11 °C.

 

 

MIKULICA Pálava

jakostní, polosladké 2014                                                                                          260,-

 

Zlatožlutá barva láká k ochutnání. Vůně lehce kořenitá, podpořená o tóny vanilky a skořice. Vyšší zbytkový cukr umocňuje celkový dojem a zvýrazňuje plnost vína.

 

Doporučujeme k dezertům, ovocným salátům a jemným paštikám z kachních jater. Vynikne také při podávání se sýry s modrou plísní. Víno doporučujeme podávat při teplotě 8-11 °C.

 

 

MIKULICA André rosé

kabinetní, polosuché 2014                                                                         210,-

 

Víno svůdné lososové barvy se svěžím buketem. V chutí primárně ovocité aroma s tóny čerstvých malin. Nízký alkohol vína předurčuje k běžnému dennímu příjmu vína.

Víno je výborným společníkem pro setkání na terase v teplých jarních a letních měsících. Nejlépe se snoubí s lehkými předkrmy, harmonicky ladí s uzeným lososem, královsky chutná při spojení s kozími sýry. Víno doporučujeme podávat při teplotě 7-10 °C.


 

 

 

KOLBY Modrý Portugal

Jakostní, suché 2011                                                                                    160,-/42,-2dc

 

Vůně sametová, ovocná s tony přezrálých třešní a višní. V chuti příjemná jemná tříslovina s tony čokolády a ovoce. Víno nebylo v průběhu výroby a lahvování filtrováno

 

Modrý portugal se hodí k hovězímu vývaru, pečenému králíkovi, bažantu s červeným zelím, carpaciu z hovězí svíčkové či roastbeefu s kapary. Víno doporučujeme podávat při teplotě 12-15 °C.

 

 

PROQIN Cabernet Moravia

pozdní sběr, 2013  VIN DE MESSE  – MEŠNÍ VÍNO                            330,-

 

            Mešní víno, které vzniká za mimořádné péče při pěstování hroznů na farní vinici dle zásad kanonického práva a pod dohledem duchovního správce vinařské obce Velké Němčice.

Tmavě granátová barva, ve vůni aroma černého rybízu typické pro kabernetové odrůdy, spojené s ovocností a s dobře strukturovanými tříslovinami, které dávají příjemnou harmonii v dlouhé a plné chutě. Tmavě granátová barva, ve vůni aroma černého rybízu typické pro kabernetové odrůdy, spojené s ovocností a s dobře strukturovanými tříslovinami, které dávají příjemnou harmonii v dlouhé a plné chuti. Doporučujeme k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům. Víno doporučujeme podávat při teplotě 12-15 °C.

 

KOLBY Cabernet Sauvignon

Výběr z hroznů, suché 2011                                                                                      360,-

  

            Víno tmavě granátové barvy, ve vůni tmavé bobulové ovoce a višňový likér s plnou chutí, ovoce přechází v čokoládové tóny. Tříslovina je jen velice jemná, víno působí sametovým dojmem a má příjemnou dlouhou dochuť.

 

Cabernet Sauvignon si bude rozumět s pečeným masem, steaky z vyzrálého hovězího masa i zvěřinou v úpravách na divoko. Hodí se k dlouhému vychutnávání.

Víno doporučujeme podávat při teplotě 12-15 °C.


 

Charakteristika vinařů

PROFIL PROQIN, VINAŘSKÁ OBEC VELKÉ NĚMČICE, PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ

Rodové vinařství PROQIN od svého zrodu v roce 2007 se zaměřuje na produkci vybraných tichých vín a klasických šumivých vín metodou kvašením v láhvi ve vinařské obci Velké Němčice. Rod Prokešů zde vyrábí víno již po několik generací.

Pěstují si révu na jihozápadně orientovaných vinicích s vápenitým podložím a humózně-sprašovitým typem půd v jedinečné trati Punty. Produkce vín z Velkých Němčic pro sekty – klasická šumivá vína metodou kvašením v láhvi - má bohatou historii a tradici. Vína a sekty jsou vyráběna v malých partiích pro vybrané zákazníky.

Společnost PROQIN aktivně spolupracuje s Mendelovou univerzitou v Brně na výzkumu a vývoji nových produktů jako například révový vinný olej a nízkoalkoholická šumivá vína.

V pěstování révy vinné, při školení a zrání vína se snaží vyhledávat a přinášet nové způsoby vinohradnických technik a vinařských technologií maximálně však v souladu s harmonií přírody a péčí o životní prostředí.  

 

PROFIL KOLBY, VINAŘSKÁ OBEC POUZDŘANY, PODOBLAST MIKULOVSKÁ

Vinařství Kolby patří k nejstarším svého druhu na jižní Moravě. První zmínky o pěstování révy v Pouzdřanech se datují k roku 1244, nicméně zdejší vinice existovaly prokazatelně již před tímto datem. Počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě jsou dávány do souvislosti s působením legií římského císaře Marka Aurelia ve druhém století našeho letopočtu.

Sklizeň hroznů probíhá výhradně ručně s velkým důrazem na následné rychlé a šetrné zpracování hroznů. Vína jsou vyráběna metodou řízené fermentace v nerezových tancích, s použitím čistých kultur kvasinek. Červená vína pak zrají v dubových sudech umístěných ve sklepích ze 17. století.

 

PROFIL MIKULICA, VINAŘSKÁ OBEC VELKÉ PAVLOVICE, PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ

V současné době obhospodařuje 13 500 ks keřů révy vinné, na rozloze přibližně 4 hektarů. Poměr bílých a modrých odrůd je asi přibližně stejný, přičemž u modrých odrůd je výrazně redukovaná sklizeň tak, abychom dosáhli co nejoptimálnější vyzrálosti hroznů a snížení kyselin. U bílých odrůd je třeba harmonie cukrů a kyselin v bobuli, proto se snažíme o včasný sběr a zachování svěžesti a typičnosti odrůdové skladby. Vína vyrábí v nově vybudovaných sklepních prostorech, která jsou s postupem času modernizována, doplněna o nové technologie řízeného kvašení, klimatizací, apod. Součástí zrání červených vín určená pro lahvování je i půlroční ležení v dubových sudech, kde víno přijímá přirozenou mikrooxidaci, která pomáhá ke kladnému vývoji vína. Ve vinařství naleznete kvalitní vína jakostní a přívlastková, která jsou v optimální kondici plněna do lahví. Velká část vín se prodává přímo „ze sklepa“, další pak do gastronomických zařízení, či vinoték.